Massages

Ons lichaam bestaat voor meer dan 70% uit water. En stilstaand water stinkt.

Waarvoor helpt het?

Massage helpt met name bij stress, vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtsklachten, gebrekkige immuniteit en spijsverteringsklachten.

Wat is het?

Bij massage wordt manuele druk/trilling/beweging uitgeoefend op het lichaam, met of zonder olie. Massage heeft een gunstige invloed op onder meer het autonoom zenuwstelsel en de hormoonhuishouding. Het verhoogt de hoeveelheid endorfine en oxytocine in het lichaam. Deze hormonen verminderen stress en stimuleren het geluksgevoel.

Onderzoek heeft aangetoond dat door regelmatige massages het aantal bloedcellen in het lichaam toeneemt. Goed dus voor de werking van het immuunsysteem, oftewel: het verhoogt de weerstand. Daarnaast vermindert massage lichamelijke klachten, verbetert het de balans tussen lichaam en geest en geeft het energie.

Randomized clinical trials (wetenschappenlijke onderzoeken) hebben tot slot aangetoond dat massage angstreducerend werkt bij bevalling, patiënten met CVA en patiënten met brandwonden. Dat het een gunstig effect heeft bij constipatie en dat het algemeen welbevinden toeneemt bij patiënten met (borst)kanker, fibromyalgie en degene die een coronary bypass-operatie moeten ondergaan.

Hoe werkt het?

Afhankelijk van de klacht en uitkomst van de meting kiezen we gezamenlijk voor een massagevorm: – lichaamstherapeutisch, – lymfedrainage, – shiatsu, – voetreflexologie

Lichaamtherapeutische massage

De lichaamstherapeutische massagevorm werkt zowel fysiek als mentaal. Fysiek bevordert deze massage de bloedtoevoer, waardoor toevoer van zuurstof en afvoer van afvalproducten worden vergroot. Mentaal maakt deze massage bewust hoe het lichaam aanvoelt. Zij is erop gericht ‘thuis te komen’ in het eigen lichaam, waardoor het geheel weer beter gaat stromen. Emoties worden vrij gelaten, levensthema’s aangeraakt en diepe ontspanning bereikt. Het kan gezien worden als een coachingsvorm met weinig woorden.

Afhankelijk van wat zich aandient, persoonlijke verlangens en klachten worden verschillende technieken toegepast binnen de behandeling, zoals: klassiek, energetisch, holistic pulsing, voetzone- en rugreflexologie, verbonden ademhaling, bindweefselmassage.

Lymfedrainage

Lymfedrainage is een massagevorm die gericht is op vochtafvoer. Vocht wat ontstaat door bijvoorbeeld een blessure/ zwelling, slechte werking van de vaten, of omdat bijvoorbeeld lymfeklieren operatief zijn verwijderd of beschadigd. Bij een verbetering van de vochtafvoer wordt ophoping van gifstoffen voorkomen en worden zij sneller afgevoerd. Een verbetering van de celstofwisseling en celwerking kan hierdoor plaatsvinden. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd.

Daarnaast is de lymfe de drager van energie en weerbaarheid. Ook belastende energieën worden afgevoerd en je komt beter bij jezelf. Het is een zeer zachte en ontspannen manier van masseren waardoor je in een totale ontspanning terecht kan komen.

Shiatsu

Shiatsu is een oosterse massagevorm die gebruik maakt van (vinger)druk. Een soort acupunctuur zonder naalden, ook wel acupressuur genoemd. Naast drukpunten werkt de ZEN-shiatsu massage op de energiebanen van het lichaam (de meridianen). Door de druk worden blokkades opgeheven en kan de levensenergie weer stromen. Shiatsu activeert het lichaamsbewustzijn en geeft de mogelijkheid een nieuwe balans te creëren. Het werkt spierontspannend en pijnstillend en heeft effect bij o.a. hoofdpijn, vermoeidheid, stress, depressie, verminderde weerstand, ademhalingsstoornis, hormonale verstoringen, huidproblemen, rug/nek- en schouderklachten en spijsverterings- en stofwisselingsklachten

Voetreflexologie

Alle zenuwen en weefsels van het lichaam zijn verbonden met de voeten. Door de voeten te masseren, wordt het hele lichaam aangeraakt. Deze vorm van drukpuntmassage zorgt voor: een betere doorbloeding van bloedvaten,  heeft als gevolg dat afvalstoffen beter naar de uitscheidingsorganen worden vervoerd, verbetert de hormoon- en zenuwfuncties, werkt diep ontspannend en aardend.

MEcare is ook te vinden op www.massage-info.nl